Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z malinami - składniki

ok. 150 g czerwonej cykorii
6-8 świeżych fig (letnia odmiana z jasnym miąższem)
ok. 120 g malin
trochę pecorino lub innego twardego dojrzałego sera (może być parmezan, grana padano etc.)
oliwa extra virgin
łyżeczka płynnego miodu
ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
1/2 łyżeczki pieprzu nepalskiego (timur)
jadalne stokrotki w dowolnej ilości (mogą być też bratki, nasturcje etc.)

Sałatka z malinami - przygotowanie

Cykorię dzielimy na pojedyncze listki i rozkładamy na talerzach.
Dodajemy pokrojone na ćwiartki figi, maliny w całości oraz pokruszony ser.
Całość skrapiamy oliwą, miodem i octem balsamicznym oraz oprószamy pieprzem rozgniecionym wcześniej w moździerzu.
Na koniec do każdej porcji dodajemy po kilka lub kilkanaście stokrotek.

Sałatka z malinamiSałatka z malinami Małgorzata Napiórkowska-Kubicka