Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Proste curry ziemniaczane - składniki:

1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kuminu
olej
1 kg niedużych ziemniaków
400 ml mleczka
kokosowego (400 ml)
500-750 ml wody
sól
łyżeczka czarnej gorczycy
3/4 łyżeczki kolendry
kawałek papryczki
chili lub szczypta pieprzu cayenne
ciecierzyca z puszki (400 ml)

Proste curry ziemniaczane - jak przygotować:

Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę lub ósemki.
Na dnie garnka rozgrzewamy olej, dodajemy kurkumę i 1/2 łyżeczki kuminu, smażymy 5-10 sekund i od razu wrzucamy ziemniaki. Kilka razy mieszamy, by dokładnie oblepiły się aromatycznym olejem, po czym wlewamy kokosowe mleko oraz 500-750 ml wody, sól do smaku, przykrywamy garnek. Gotujemy ziemniaki na średnim ogniu ok. 15 minut, aż zmiękną.
Na niedużej patelni rozgrzewamy olej do temperowania przypraw.
Dodajemy resztę kuminu i pozostałe przyprawy. Smażymy 30-60 sekund, aż lekko ściemnieją. Tak podsmażone wlewamy razem z olejem do curry, dodajemy ciecierzycę i mieszamy. Podajemy z ryżem, plackami albo ulubioną kaszą.

Rady Marty Dymek:

- Temperowanie za pomocą podsmażonych przypraw to także świetna sztuczka, kiedy jakieś danie wam nie wyjdzie.

- Temperowanie to prosta i bardzo mądra technika stosowana w kuchni indyjskiej. Polega na gotowaniu potraw jednogarnkowych z umiarkowaną ilością przypraw. Te podsmaża się najpierw w osobnym naczyniu i dodaje do dania na końcu. Co to zmienia? Wszystko! Dzięki temu potrawy nie są zbyt mocno perfumowane, ale mają wyrazisty, punktowy, mrowiący w podniebienie smak.

- Mleko kokosowe często kipi, dlatego dobrze jest gotować curry w sporym garnku z lekko odkrytą pokrywką.