Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: 2 godziny
Przygotowanie: 50 minut

Tarta z kwiatami cukinii, surową wędzoną szynką, botwinką i tymiankiem - składniki:

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
jajko
szczypta soli
Farsz:
12 kwiatów cukinii
4 jajka
250 ml śmietany 18-proc.
150 g naturalnego serka śmietankowego
pęczek botwinki
6 plastrów surowej wędzonej szynki
kilka gałązek świeżego tymianku

Tarta z kwiatami cukinii, surową wędzoną szynką, botwinką i tymiankiem - jak przygotować:

Na ciasto: składniki ciasta zagniatamy, ewentualnie dodając 1 lub 2 łyżeczki zimnej wody. Formujemy z masy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Wykładamy nim posmarowaną masłem formę na tartę, dociskając do brzegów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 10 minut w 180 st. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut, aż się zrumieni.
Na farsz: kwiaty cukinii ostrożnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, uważając, by nie uszkodzić płatków. Rozchylamy delikatnie płatki, usuwamy ze środka pręciki – nożyczkami, pęsetą lub wykręcając ręką. Jeśli kwiaty mają długie, masywne łodyżki (to kwiaty rodzaju męskiego), też je odcinamy. Rozbijamy jajka, łączymy ze śmietaną i serkiem. Dodajemy umytą i pokrojoną botwinkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na lekko ostudzony kruchy spód. Układamy plastry szynki, a na nich kwiaty cukinii.
Posypujemy listkami tymianku i zapiekamy 15 minut w 180 st.