Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut

Jajka pieczone w oliwie z sałatką z pomarańczy - składniki: 

Sałatka:
1/2 czerwonej cebuli
1/2 cytryny
2 gorzkie pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
400 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
awokado
duża garść listków mięty
olej z gorczycy lub oliwa extra virgin
Pieczone jajka:
4 łyżki oliwy extra virgin
2 jajka
2 duże szczypty sumaku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Jajka pieczone w oliwie z sałatką z pomarańczy - jak zrobić:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Na sałatkę cebulę siekamy na mandolinie w cienkie piórka. Przekładamy do dużej miski, wlewamy sok z połowy cytryny, mieszamy i odstawiamy. Ostrym nożem odkrawamy skórę z pomarańczy wraz z albedo (białą błoną). Kroimy pomarańcze w plastry, a następnie na małe kawałki. Dodajemy je do cebuli. Do sałatki dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone na kawałki awokado oraz listki mięty i pieprz. Wlewamy olej z gorczycy lub oliwę i mieszamy.
Na jajka do dwóch małych płytkich naczynek do zapiekania wlewamy po dwie łyżki oliwy. Naczynka wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by podgrzać oliwę. Wyjmujemy z piekarnika i do każdego wbijamy po jajku. Oprószamy jajka porządną szczyptą sumaku, dodajemy trochę soli