Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Huevos rotos, czyli rozbite jajka po hiszpańsku - składniki: 

ok. 500 g ziemniaków
sól
4 jajka
750 ml oleju
60-80 g belloty (albo innej szynki
dojrzewającej dobrej jakości)

Huevos rotos, czyli rozbite jajka po hiszpańsku - jak zrobić:

Szorujemy ziemniaki, kroimy na duże kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia i całkowitego osuszenia (najlepiej ugotować je dzień wcześniej). Obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na małe kawałki. Jajka wbijamy po jednym do osobnych miseczek.
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku (ja używam woka) rozgrzewamy olej i smażymy ziemniaki w głębokim tłuszczu. Ziemniaki nie powinny zbyt mocno się zrumienić, dlatego w gorącym oleju wystarczy im dosłownie 30-40 sekund.
Łyżką cedzakową wyjmujemy ziemniaki z oleju na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Od razu wlewamy jajka do oleju, korzystając z tego, że temperatura tłuszczu po smażeniu ziemniaków będzie niższa – jajka nie powinny się zrumienić. Smażymy jajka krótko, aż zetnie się białko, ale żółtko pozostanie płynne (powinna wystarczyć minuta lub nawet nieco mniej).
Wyjmujemy jajka z oleju łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki przekładamy do płaskich misek lub głębszych talerzy. Dodajemy po dwa jajka na porcję ziemniaków, po czym kroimy je nożem, mieszając jednocześnie kawałki jajek i płynne żółtko z ziemniakami. Na koniec układamy na wierzchu wiórki belloty lub innej szynki. Podajemy od razu.