Na keksówkę
Przygotowanie: 60 minut

Bonet - piemoncki deser - składniki:

100 g amaretti – ciasteczek migdałowych – plus kilka do dekoracji
(przepis na facetikuchnia.com.pl)
700 ml mleka o 4-proc. zawartości tłuszczu  w pokojowej temperaturze
10 żółtek
150 g cukru z palmy kokosowej (może być również muscovado)
50 g gorzkiego kakao dobrej jakości
(tu: surowe)
120 ml rumu (ok. 1/2 szklanki)

Bonet - piemoncki deser - jak zrobić:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Miksujemy amaretti, aż uzyskamy drobny proszek o konsystencji mąki. Dodajemy kakao i jeszcze chwilę miksujemy, dokładnie łącząc składniki.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na krem.
Z 50 g cukru i niewielkiej ilości wody przygotowujemy karmel. Pozwalamy, by cukier rozpuścił się na patelni bez mieszania.
W tym czasie dodajemy do kremu kolejno rum, zmiksowane amaretti z kakao oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Konsystencja ciasta będzie całkiem płynna. Przelewamy gorący karmel do formy do pieczenia (np. silikonowej formy keksowej) i rozprowadzamy go tak, by przykrył całe dno. Karmel niemal natychmiast zastygnie, wtedy wlewamy do formy miksturę z żółtek, cukru, rumu, amaretti, kakao i mleka.
Wstawiamy formę do większego naczynia do zapiekania, po czym wlewamy do niego wrzątek do wysokości 2/3 formy z ciastem.
W tak przygotowanej kąpieli wodnej wstawiamy bonet do piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie odchodzić od ścianek formy.
Wyciągamy bonet z piekarnika, a następnie z naczynia z wodą i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Bonet podajemy od razu po całkowitym wystudzeniu albo wstawiamy na noc do lodówki. By wyjąć go z formy, przykrywamy ją odpowiednim (podłużnym) talerzem i odwracamy. Deser idealnie wysunie się z formy, a jego spód stanie się jego wierzchnią warstwą. Dekorujemy całymi amaretti i podajemy.