Polenta z dipem szpinakowymPolenta z dipem szpinakowym Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Polenta z dipem szpinakowym - składniki:

Polenta:
150 g mąki lub kaszki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
15 ml oliwy
sól gruboziarnista
Dip:
2 łyżki masła
2 dymki
2 fileciki anchois
250 g liści świeżego szpinaku
125 g kremowego twarożku
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól, pieprz

Polenta z dipem szpinakowym - przygotowanie:

Na polentę do dużego garnka wlewamy 340 ml wody. Mieszamy oba rodzaje mąki i wsypujemy do wody, wlewamy oliwę, solimy. Gotujemy ok. godziny, mieszając. Przekładamy polentę na natłuszczoną blachę i ją równomiernie rozsmarowujemy, odstawiamy do zastygnięcia.
Na dip na dużej patelni rozgrzewamy, masło, przesmażamy posiekane cebulki i fileciki anchois, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Smażymy ok. 4 minuty, aż liście zmiękną. Dodajemy serek, sok z cytryny, tymianek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy z pokrojoną polentą.