Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

Moskole z jabłkowym chutneyem i wędzonym pstrągiem - składniki:

Moskole:
1 kg ziemniaków
200 g mąki z ciecierzycy (albo innej, np. jaglanej, gryczanej)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
50 g czarnuszki
Chutney z jabłek:
5 szarych renet (ok. 1 kg)
łyżeczka cukru z palmy kokosowej
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
suszona papryczka piri-piri
Dodatki:
pstrąg tęczowy wędzony
trochę rzeżuchy lub innych kiełków

Moskole z jabłkowym chutneyem i wędzonym pstrągiem - jak zrobić:

Ziemniaki gotujemy, aż będą miękkie, i studzimy. Można ugotować je dzień wcześniej. Jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach, ugotowane obieramy. 
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przecieramy ziemniaki na purée (np. przez praskę). Przekładamy purée do dużej miski. Dodajemy szczyptę pieprzu, sól i mąkę. Najpierw krótko mieszamy mąkę i ziemniaki łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie (nie używamy robota kuchennego!). Pod koniec wyrabiania dodajemy czarnuszkę.Z porcji ciasta formujemy w dłoniach moskole i układamy na blasze.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Po 20 minutach możemy odwrócić moskole na drugą stronę, by w miarę równomiernie się zrumieniły. W tym czasie przygotowujemy chutney, czyli pikantny sos z owoców. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłka przekładamy do głębokiej patelni. Wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy cukier, starty na tarce imbir, rozgnieciony w moździerzu pieprz (1/2 łyżeczki) oraz pokruszoną papryczkę. Dusimy jabłka, w razie potrzeby dolewając nieco wody, aż większość kawałków się rozpadnie. Moskole podajemy z chutneyem i wędzonym pstrągiem. Dekorujemy rzeżuchą lub innymi kiełkami.
Rady 
Według tradycyjnej receptury góralskie moskole składały się tylko z gotowanych ziemniaków, mąki i soli, bowiem biednych górali nie było stać na inne ekstrawagancje.
Moskole można podawać z różnymi dodatkami. Najprościej, czyli z masłem, ale też z pstrągiem, musztardą, sosem grzybowym, bundzem, oscypkiem lub ze słoniną.