Placki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbaremPlacki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbarem Fot. Andrzej Krasowski

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 5,5 godziny

Placki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbarem - składniki

Farsz:
1 kg łopatki wieprzowej
posiekana cebula
olej
4 papryczki chipotle z puszki plus
odrobina zalewy
500 ml soku jabłkowego
ocet winny
sól, pieprz

Dżem:
240 g rabarbaru
100 g cukru
szczypta mielonego chili
garść posiekanej natki kolendry

Placki:
300 g mąki kukurydzianej plus do podsypania
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Placki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbarem - przygotowanie

Na farsz mięso nacieramy solą i pieprzem. Cebulę podsmażamy na oleju w głębokim żeliwnym garnku, wyjmujemy, w tym samym tłuszczu obsmażamy mięso. Do garnka z powrotem wrzucamy cebulę, dodajemy papryczki, zalewę i sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy 5 godzin, co godzinę odwracając mięso. Gdy zacznie się rozpadać, wyjmujemy je, dzielimy widelcem na włókna. Pozostały z duszenia sos schładzamy, zdejmujemy z niego tłuszcz. Przecedzamy sos do garnka i redukujemy o połowę, podgrzewając. Doprawiamy odrobiną octu, soli i pieprzu.

Na dżem mieszamy pokrojony i obrany rabarbar z cukrem i chili. Gotujemy, aż lekko zgęstnieje.
Na placki mąkę i sól mieszamy w misce. Następnie, mieszając łyżką, wlewamy ok. 370 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody. Kiedy zawartość miski trochę ostygnie, wyrabiamy ręką, aż konsystencja ciasta będzie jednolita. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę gorącej wody lub mąki – ciasto powinno być plastyczne. Lekko rozpłaszczamy je na stolnicy, przykrywamy mokrą ściereczką (ma być więcej niż wilgotna, ale nie powinno z niej kapać). Odstawiamy na 40 minut. Formujemy z ciasta kulki wielkości mandarynki.

Placki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbaremPlacki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbarem Fot. Andrzej Krasowski

Każdą kładziemy na blacie podsypanym mąką (albo na papierze do pieczenia) i palcami formujemy placki. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy placki i smażymy 2-3 minuty z obu stron, aż się zezłocą.
Placki podajemy z mięsem, odrobiną sosu i dżemu. Posypujemy natką kolendry.