Na ok. 10 babeczek
Przygotowanie: 2 godziny

Babeczki drożdżowe z mąki kukurydzianej - składniki:

250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
100 g cukru pudru
400-450 g mąki kukurydzianej
łyżeczka soli
2 jajka plus żółtko do smarowania
90 g miękkiego masła plus do natłuszczenia foremek

Babeczki drożdżowe z mąki kukurydzianej - przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. W miseczce mieszamy pokruszone drożdże z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą.
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je do białości ze szczyptą soli i resztą cukru. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę. Mąkę zagniatamy z żółtkami
i masłem. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (60-90 minut) – ciasto ma wyraźnie zwiększyć objętość. Uwaga, powstałe ciasto będzie rzadsze niż to z mąki pszennej.
Porcje ciasta nakładamy łyżką do natłuszczonych silikonowych foremek na muffinki, wyrównujemy wierzch wilgotnymi palcami lub natłuszczonym pędzelkiem. Przykrywamy je i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Babeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 25 minut. Podajemy z dżemem lub owocami.