Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie - składniki:

ok. 600 g młodych ziemniaków
ok. 250 g kasztanów jadalnych obranych z łupin i obgotowanych (można je kupić pakowane próżniowo po 500 g)
3 łyżki miodu gryczanego
łyżeczka pieprzu timur (lub syczuańskiego)
1/4 gałki muszkatołowej świeżo startej
sól
trochę oliwy extra virgin
łyżka listków suszonego tymianku

Ziemniaki z kasztanami pieczone w miodzie - jak przygotować:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i osuszamy. Na dno dużej miski wlewamy miód. Dodajemy utłuczony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz sól. Wlewamy chlust oliwy i mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki (większe sztuki na trzy-cztery części), przekładamy do miski z miodem i przyprawami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy dłońmi ziemniaki z miodem, po czym przekładamy je na blaszkę. Do miski przekładamy kasztany i dokładnie mieszamy z resztą miodu. Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 25-30 minut (z grzałką górną i dolną). W połowie pieczenia wyjmujemy blaszkę i mieszamy ziemniaki. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i dodajemy całą zawartość miski z kasztanami. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut (tylko pod górną grzałkę).
Gotowe ziemniaki posypujemy listkami tymianku. Podajemy od razu.
Rada: miód gryczany ma wyrazisty i ostry smak, który świetnie tu pasuje, ale w razie potrzeby można zastąpić go innym. Znakomicie sprawdzi się również na przykład tymiankowy, rozmarynowy, pomarańczowy, agrumi lub spadziowy.