Cornbread - amerykański chleb kukurydzianyCornbread - amerykański chleb kukurydziany Fot. Andrzej Krasowski

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Cornbread – amerykański chleb - składniki:

170 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
200 g cukru
łyżeczka soli
3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła lub oliwy
plus do formy
250 ml mleka
jajko

Cornbread – amerykański chleb - przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. W misce mieszamy obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wlewamy roztopione masło lub oliwę, mleko oraz jajko. Mieszamy, aż masa będzie gładka.
Okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm natłuszczamy. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy 20-25 minut, aż chleb się zarumieni i do suchego patyczka.
Podajemy na ciepło posmarowany masłem.