Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Cataplana – portugalski gulasz - składniki:

duży pomidor malinowy (albo 2 małe)
2 szalotki
1-2 marchewki, np. pomarańczowa i żółta
2 nieduże korzenie pasternaku lub pietruszki
2-4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
2 papryki, najlepiej różnokolorowe
papryczka chili
garść natki pietruszki
sól
pieprz
2 duże macki ośmiornicy (ok. 500 g)
kilka cebulek perłowych lub innych małych cebulek (opcjonalnie)
200 ml białego wytrawnego wina
oliwa extra virgin
duża garść solirodu (opcjonalnie) lub kolendry

Cataplana – portugalski gulasz - jak przygotować:

W cataplanie układamy kolejno warstwami: pokrojone pomidory, półtalarki szalotki, marchew i pasternak (lub pietruszkę) pokrojone w cienkie plasterki, ziemniaki pocięte w cienkie plasterki, pokrojoną paprykę i chili oraz grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy ośmiornicę oraz przekrojone na pół cebulki. Wlewamy wino i porządny chlust oliwy.
Zamykamy cataplanę i gotujemy gulasz bez otwierania ok. 25 minut. W razie potrzeby gotujemy nieco dłużej.Wyłączamy grzanie i czekamy 3 minuty. Otwieramy cataplanę. Posypujemy wierzch solirodem, który doda więcej słonego, morskiego smaku, i podajemy.

Rady

Cataplana to tradycyjny szybkowar, w którym składniki gotują się szybko, a dzięki niewielkiej ilości dodanych płynów warzywa gotują się na parze i choć idealnie miękną, to zachowują zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię smaku.
Każdą cataplanę można ugotować nie tylko w cataplanie, ale także w zwykłym garnku lub rondlu, wtedy czas gotowania trzeba będzie trochę wydłużyć.