Na 8-10 sztuk
Przygotowanie: 40 minut

Pralinki z różaną nutą - składniki:

2 duże garście płatków róży
100 g gorzkiej czekolady
200 g białej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
100 ml różanej nalewki

Pralinki z różaną nutą - jak zrobić:

Garść świeżych płatków róży rwiemy w palcach i rozkładamy do metalowych lub silikonowych foremek na czekoladki. Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie w kąpieli wodnej – pokruszoną lub posiekaną czekoladę umieszczamy w suchej metalowej lub szklanej miseczce nad parującą wodą. Wlewamy niewielkie ilości do foremek z płatkami (do jednych ciemną, do innych białą czekoladę), odstawiamy do stężenia – resztę zachowujemy. Śmietankę wlewamy do rondelka, dorzucamy resztę płatków róży, doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy (płatki zjadamy), do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się roztopi. Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad. Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją (ok. godziny). Wyjmujemy z foremek – gdy mocno uderzymy nimi o blat, łatwo wypadną. Pędzimy do mamy!