Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Sałatka z marchwi, ogórka i groszku z chrzanowym dressingiem - składniki:

2 marchewki
200 g mrożonego groszku (w sezonie świeżego)
łyżka startego chrzanu
2 ogórki wężowe
łyżka słodkiej musztardy
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz

Sałatka z marchwi, ogórka i groszku z chrzanowym dressingiem - jak przygotować:

Marchewki obieramy i kroimy w julienne. Ogórki obieramy, przekrawamy na pół i łyżeczką usuwamy pestki, warzywa kroimy w grubsze półplasterki. Groszek zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania – ziarna zachowają ładny kolor. W dużej misce mieszamy chrzan z musztardą, octem i oliwą. Dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rada: Do tej sałatki świetnie pasują glony wakame (do kupienia w supermarketach).
Jeśli dodatkowo zamienimy 2 łyżki oliwy na olej z prażonych ziaren sezamu, otrzymamy odświeżającą azjatycką surówkę.