Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Marchewka z groszkiem i chrzanem - składniki:

500 g marchwi
250 g mrożonego groszku (pół opakowania), a w sezonie świeży
zielony groszek
łyżka startego chrzanu
garść kiełków rzodkiewki
2 łyżki masła
60g śmietanki
30-proc.
lub crème fraîche
sól, pieprz

Marchewka z groszkiem i chrzanem - jak zrobić:

Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy marchewkę, solimy. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, aż marchewka się zrumieni. Dodajemy mrożony (lub świeży) groszek oraz dolewamy 3 łyżki wody i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy 4 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż płyn odparuje. Wlewamy śmietankę i dodajemy chrzan. Gotujemy 2-4 minuty, doprawiamy do smaku i podajemy z kiełkami rzodkiewki.

Rada: najlepszy do tego dania jest świeżo starty chrzan, ale jeśli chcemy, możemy użyć chrzanu ze słoiczka. W takiej sytuacji dodajemy go nieco więcej – 1 i 1/2 do 2 łyżek.