Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Marchewka marynowana w chrzanie - składniki:

500 g marchwi
2 łyżki świeżo startego chrzanu
garść kiełków rzodkiewki
sól
4 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżeczka miodu
pieprz

Marchewka marynowana w chrzanie - jak przyrządzić:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (grzanie góra i dół). Marchewki obieramy i kroimy we wstążki obieraczką do warzyw. Układamy na blasze i dokładnie nacieramy solą i 2 łyżkami oleju. Wstawiamy do piekarnika
na 12-15 minut, mieszając dwukrotnie wstążki w trakcie pieczenia. Marchewki mają być tylko lekko podpieczone, wciąż jędrne. Jeszcze ciepłe marchewki mieszamy z resztą dodatków i układamy w szklanym naczyniu. Kiedy ostygną, odstawiamy do zamarynowania do lodówki minimum
na godzinę. Podajemy jako sałatkę posypaną kiełkami rzodkiewki
lub serwujemy na grzankach z twarożkiem i kiełkami.

Rada: Marchewki najlepiej smakują, kiedy wstążki nie są zbyt cienkie, dlatego by je pokroić, użyjmy obieraczki z ząbkowanym ostrzem. Możemy także pociąć je w cienkie plasterki. Będą równie smaczne.