Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus 2 godziny chłodzenia

Chłodnik z cukinii - składniki:

2 łyżki oliwy
2 szalotki
2 ząbki czosnku
3 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
1 kg młodych cukinii (nieobrane, pokrojone w kosteczkę)
litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
5 łyżek posiekanej melisy
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub trybuli
sok z cytryny
240 ml kefiru (zsiadłego mleka albo maślanki)
cukier
sól
pieprz

Chłodnik z cukinii - jak przygotować:

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, ziemniaki oraz cukinię. Wlewamy gorący bulion, gotujemy 10 minut. Wrzucamy melisę i natkę – łyżkę ziół zostawiamy do przybrania zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy zupę na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Studzimy zupę, wstawiamy garnek na 2 godz. do lodówki, a potem mieszamy z kefirem (maślanką lub zsiadłym mlekiem). Chłodnik podajemy posypany posiekaną melisą lub natką.