Dla 4 osób
Przygotowanie i grillowanie: 40 minut

Stek z dzikim sosem - składniki:

100 g filetów anchois
4 steki t-bone po 200 g
sól i kolorowy pieprz
3 łyżki oliwy 
3 posiekane ząbki czosnku
3 liście szałwii
papryczka chili
450 g posiekanych pomidorów
150 g posiekanych czarnych oliwek
łyżka świeżych listków oregano
2 łyżki natki
masło czosnkowe

Stek z dzikim sosem - jak przyrządzić:

Filety anchois wyjmujemy z zalewy. Rybki rozgniatamy do sosu, a olejem z zalewy smarujemy steki. Posypujemy mięso solą i kolorowym pieprzem. Odstawiamy mięso na 30 minut.
Robimy sos.W rondelku ustawionym na gorącym grillu podgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek oraz listki szałwii. Wkładamy dodajemy papryczkę chili, pomidory, oliwki i oregano. i gotujemy 10 minut.
Mięso kładziemy na natłuszczony ruszt i grillujemy 3-4 minuty z każdej strony.
Steki podajemy z kawałkami masła czosnkowego oraz z sosem, do którego przed podaniem dodajemy natkę.