Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Spring rollsy w liściach małej sałaty rzymskiej - składniki:

2 długie ogórki
2 marchewki
1/6 główki czerwonej kapusty
2 dojrzałe awokado
Sos:
po 4 łyżki tahini i soku z cytryny
8 łyżek wody niegazowanej
pęczek kolendry
ząbek czosnku
łyżka sezamu
sól do smaku
Do podania:
3 główki sałaty rzymskie baby
pęczek szczypiorku

Spring rollsy w liściach małej sałaty rzymskiej - jak zrobić:

Ogórki i marchewki obieramy, kroimy w cienkie słupki (można to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki). Czerwoną kapustę szatkujemy na paski. Awokado kroimy w plasterki.
Na sos mieszamy tahini z sokiem z cytryny, wodą, 2 łyżkami posiekanej kolendry (resztę gałązek zachowujemy do nadziania spring rollsów) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy wszystko solą i sezamem.
W liście sałaty rzymskiej zawijamy po kilka słupków marchewki, ogórka, paski kapusty, awokado i liście kolendry. Całość związujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem.