Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: ok. 60 minut
Chłodnik ogórkowo-miętowy - składniki:
2-3 ogórki
200 g sera feta
500 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka mięty
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Do podania:
pieczywo żytnie
oliwa
Chłodnik ogórkowo-miętowy - jak zrobić:
Dwa ogórki obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i przekładamy do blendera wraz z połową sera feta, jogurtem greckim, większością mięty i koperku (zostawiamy część do ozdoby), czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. Chłodzimy w lodówce.
Następnie rozlewamy do miseczek i podajemy z tostowanym pieczywem, pokrojonym w kostkę trzecim ogórkiem, pokruszoną pozostałą fetą, oliwą oraz świeżymi ziołami.