Dla 4 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 20 minut

Udziec jagnięcy w dukkah z karmelizowaną marchewką - składniki:

4 ząbki czosnku
3-4 gałązki tymianku
2-3 łyżki melasy z granatów (do kupienia w sklepach z arabskimi produktami spożywczymi)
sól i pieprz do smaku
4 łyżki oliwy
udziec jagnięcy (ok. 700 g)
60 g dukkah z dowolnego rodzaju orzechów*
2 pęczki młodych marchewek
3-4 łyżki miodu
3-4 łyżki roztopionego masła
łyżka kuminu w ziarnach
łyżeczka kuminu mielonego
1/2 łyżeczki (lub mniej) chili
sól do smaku

Udziec jagnięcy w dukkah z karmelizowaną marchewką - jak przyrządzić:

W moździerzu lub blenderze mieszamy czosnek, tymianek, melasę z granatów, oliwę i sól. Nacieramy mieszanką jagnięcinę w temperaturze pokojowej. Obsmażamy mięso na patelni ze wszystkich stron, aż uzyska kolor złoty, a następnie pieczemy 60-75 minut w 200 st. 15 minut przed końcem pieczenia obficie posypujemy jagnięcinę dukkah. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 20 minut, aby uspokoiły się soki.
Marchewki myjemy, odcinamy zielone końce i mieszamy warzywa z miodem, masłem, kuminem, chili i solą, następnie pieczemy 15 minut w 200 st.
Jagnięcinę podajemy z pieczoną marchwią i innymi ulubionymi dodatkami.

*Jak zrobić przyprawę Dukkah

100 g prażonych orzechów
(laskowych, pistacjowych, włoskich, migdałów, piniowych)
50 g sezamu
2 łyżki kuminu w ziarnach
łyżka kolendry w ziarnach
łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka dobrej soli

Wszystkie składniki przyprawy wrzucamy do moździerza i ucieramy, aż zostaną rozdrobnione – mieszanka musi być sypka, a kawałki orzechów powinny być drobne, ale nie przetarte na pył!