Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 24 godziny

Sałatka z ziemniaków, szparagów, rzodkiewek i zielonej soczewicy - składniki:

500 g drobnych ziemniaków typ A lub AB (sałatkowe)
po pęczku szparagów i rzodkiewki
czerwona cebula
100 g soczewicy zielonej
Dressing:
po pęczku koperku i natki z pietruszki
80 ml oliwy i 70 ml octu jabłkowego
po łyżeczce miodu i ostrej musztardy, sól i pieprz do smaku

Sałatka z ziemniaków, szparagów, rzodkiewek i zielonej soczewicy - jak zrobić:

Ziemniaki, jeśli są większe, przekrawamy na pół lub na ćwiartki i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Końce szparagów odłamujemy. Szparagi kroimy na cztery części – główki odkładamy – a resztę gotujemy w osolonej wodzie al dente (5 minut). Pod koniec gotowania dorzucamy główki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Rzodkiewki myjemy, czyścimy i kroimy na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy.
Na dressing wszystkie zioła drobno siekamy i mieszamy z resztą składników sosu. Przygotowane wcześniej warzywa mieszamy z dressingiem – sałatka jest najlepsza na następny dzień.