Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: kilka godzin

Pudding ryżowy z kardamonem, wodą różaną i pieczonymi owocami sezonowymi - składniki:

100 g ryżu
litr mleka (krowiego lub roślinnego)
2-3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody różanej
500 g owoców sezonowych
łyżka masła
2 łyżki miodu
łyżka wody różanej
łyżeczka kardamonu
Do posypania (opcjonalnie):
płatki róż
pistacje

Pudding ryżowy z kardamonem, wodą różaną i pieczonymi owocami sezonowymi - jak przygotować:

Do garnka z grubym dnem przekładamy przepłukany ryż, mleko, cukier i wodę różaną. Gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy do małych miseczek, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Większe owoce sezonowe kroimy na małe kawałki, mniejsze od razu mieszamy z roztopionym masłem, miodem, wodą różaną i kardamonem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy
25-30 minut w 180 st.
Schłodzony ryż, podajemy z pieczonymi owocami, posypujemy płatkami róż i pistacjami (opcjonalnie).

Rada: do tego deseru w ten sam sposób jak w przepisie możemy dodać takie owoce jak żurawina, rabarbar, jabłka czy śliwki. Będzie też doskonale smakował ze świeżymi sezonowymi owocami: malinami, jeżynami czy truskawkami – można je lekko poddusić z miodem na patelni lub dać świeże.