Dla 4-8 osób
Przygotowanie i chłodzenie: 90 minut

Chłodnik z botwinką - składniki:

2 pęczki botwinki o długich łodygach i niezbyt bujnych liściach
litr kefiru lub zsiadłego mleka
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18-proc.
łyżka soku z cytryny
3 jajka na twardo
2 obrane ogórki
po dużym pęczku szczypioru i koperku
2 łyżki koncentratu buraczanego
cukier, sól, pieprz

Chłodnik z botwinką - jak przyrządzić:

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy i usuwamy korzonki, osuszamy. Małe buraczki odcinamy, płuczemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Zostawiamy 1/3 liści, razem ze wszystkimi łodygami kroimy je na kawałki po 3 cm. Botwinę wkładamy do garnka, zalewamy 200 ml wrzątku, dodajemy sok z cytryny. Wsypujemy łyżeczkę cukru i stawiamy garnek na małym ogniu. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywką ok. 8 minut, studzimy. Do drugiego, dużego garnka wlewamy mocno schłodzony kefir (lub zsiadłe mleko) oraz śmietanę, starannie roztrzepujemy. Dodajemy posiekane koperek i szczypior (zostawiamy trochę do dekoracji) oraz pokrojone w kostkę jajko i w dużą kostkę ogórki. Wlewamy ostudzoną botwinkę, doprawiamy koncentratem buraczanym, solą, pieprzem i cukrem. Przykrywamy chłodnik i wstawiamy na godzinę do lodówki. Chłodnik rozlewamy do talerzy, dodajemy pokrojone w ćwiartki 2 jajka i dekorujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.