Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - składniki:

2 cukinie
2 czerwone cebule
ząbek czosnku
czerwona papryka
oliwa d smażenia
pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
sól, pieprz
pół pęczka natki
sok z cytryny

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami - jak przygotować:

Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż. Wydrążając łyżeczką środki, robimy łódeczki do faszerowania. Zanurzamy łódeczki na minutę w osolonym wrzątku, osączamy, odkładamy.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Wydrążone środki cukinii siekamy, smażymy z cebulą, czosnkiem i papryką na łyżce oliwy. Mieszamy warzywa z kaszą, doprawiamy solą, pieprzem, drobno posiekaną natką i sokiem z cytryny. Masa powinna być ścisła, jeśli jest sypka, ugniatamy ją, by składniki dobrze się połączyły.
Cukinie smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, faszerujemy masą z kaszy i warzyw. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st.