Przygotowanie: ok. 60 minut
plus 15 minut chłodzenia

Pasta z bakłażana (Baba ganoush) - składniki:

5 małych bakłażanów (ok. 1 kg)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki tahiny
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Pasta z bakłażana (Baba ganoush) - jak zrobić:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Bakłażany myjemy, opalamy na palnikach kuchenki gazowej około 15 minut. Gdy będą czarne, zwiotczałe i lekko zwęglone, zdejmujemy je z ognia i wkładamy na 15 minut na ruszt do piekarnika (pod spodem umieszczamy blachę lub naczynie żaroodporne na wyciekający sok). Gorące bakłażany obieramy ze skóry, blendujemy z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Gotowy baba ganush schładzamy w lodówce (co najmniej 15 minut, ale najlepiej smakuje następnego dnia). Podajemy polany oliwą oraz posypany natką. Najlepszy jest ze świeżymi warzywami w kawałkach albo pieczywem.
(przepis Marta Dymek)