Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Burger z marchewką i awokado - składniki:

pęczek młodej marchewki
Mus: 
dojrzałe awokado
po łyżeczce musztardy, cukru trzcinowego i listków świeżego tymianku
łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki glazury z octu winnego z Modeny
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
4 bułki wieloziarniste do burgerów
garść listków roszponki
czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry

Burger z marchewką i awokado - jak przygotować:

Marchewki myjemy, oczyszczamy, kroimy wzdłuż na grube plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Blanszujemy ok. minuty w osolonym wrzątku, studzimy. Skropione oliwą plastry marchewek grillujemy na patelni około 5 minut. Posypujemy tymiankiem. Przygotowujemy mus: obieramy awokado, miąższ rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cukier, sok z cytryny i musztardę. Bułki podpiekamy w piekarniku lub tosterze. Ciepłe bułki rozcinamy, ale nie do końca. Smarujemy bułkę musem z awokado, posypujemy roszponką, układamy cebulę, grillowane plastry marchewki i polewamy marchew glazurą z octu winnego. Jeszcze raz nakładamy mus z awokado i posypujemy go roszponką. Spinamy połówki bułek wykałaczkami. Jeśli burgery marchewkowe nie są wystarczająco ciepłe, przed podaniem można je jeszcze raz przez minute sekund podgrzać w piekarniku.