Dla 6–8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Kluski ziemniaczane z farszem serowym - składniki:

1 kg ziemniaków
220 g mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczane
3 jajka
sól
Farsz:
250 g mozzarelli (2 kulki)
50 g tłustego twarogu
4 łyżki zielonego pesto
listki świeżej bazylii
sól, pieprz

Kluski ziemniaczane z farszem serowym - jak zrobić:

Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy (można to zrobić poprzedniego dnia). Do ziemniaków przesiewamy oba rodzaje mąki, wbijamy jajka, wsypujemy 1/2 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto. Mozzarellę osączamy, kroimy w małą kosteczkę. Twaróg rozgniatamy widelcem. Oba rodzaje sera mieszamy, dodajemy 2 łyżki pesto, dużą szczyptę soli i pieprz do smaku, mieszamy. Odrywamy porcje ciasta, spłaszczamy w rękach, kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy kluski. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 min od wypłynięcia. Podajemy polane zielonym pesto, posypane świeżą bazylią. Można przygotować inne nadzienie, np. połączyć twaróg z fetą, twaróg z parmezanem lub innym żółtym serem, zamiast pesto dodać do farszu posiekane suszone pomidory z oleju lub świeże ulubione