Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem - składniki:

2 szalotki lub cebula
200 g pieczarek
2-3 łyżki masła lub oliwy
3-4 liście czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
4 plastry szynki
ok. 180 ml śmietany 22-proc.
120 g żółtego dość ostrego sera
gałka muszkatołowa
4 jajka
pomidor (opcjonalnie)
świeży tymianek

Jajka zapiekane z szynką, pomidorami i niedźwiedzim czosnkiem - jak przygotować:

Szalotki lub cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na maśle szklimy cebule, dodajemy pieczarki i dusimy ok. 10 minut. Liście czosnku myjemy, osuszamy i siekamy, dodajemy do pieczarek już po zdjęciu ich z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Foremki wykładamy plastrami szynki. Na dno wlewamy 1-2 łyżki śmietany, nakładamy 1-2 łyżki startego sera, odrobinę gałki muszkatołowej i 2-3 łyżki duszonych pieczarek z czosnkiem. Na to znów trochę tartego sera, 1-2 łyżki śmietany i odrobinę gałki muszkatołowej. Na koniec wbijamy jajko i układamy po 2-3 kawałki pomidora (opcjonalnie). Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., foremki z jajkami ustawiamy w brytfance z wodą i pieczemy w kąpieli wodnej 10-12 minut. Przed podaniem dekorujemy tymiankiem.