Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 45 minut

Sałatka z pieczonej papryki do mięsa z grilla - składniki:

4 czerwone i 2 żółte papryki
oliwa extra virgine
4 ząbki czosnku
garść ciemnych oliwek
po łyżce posiekanych listków świeżego tymianku i bazylii
łyżka glazury z octu balsamicznego
sól, pieprz

Sałatka z pieczonej papryki do mięsa z grilla - jak zrobić:

Umyte, osuszone papryki pieczemy ok. 15 min na rozgrzanym grillu (lub na ruszcie w piekarniku w 220 st., aż skórka miejscami zrobi się czarna. Przekładamy je do miski, nakrywamy folią. Gdy ostygną, zdejmujemy skórkę, wylewamy sok, usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Miąższ kroimy wzdłuż na paski. Wkładamy papryki do posmarowanego oliwą żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym lub wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pieczemy jeszcze ok.10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy do mięs na gorąco lub na zimno. Z papryk na zimno robimy sałatkę, dodając oliwki, polewając glazurą z octu balsamicznego i posypując świeżymi ziołami.