Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa limonkowa - składniki:

300 g piersi
100 g wątróbki z kurczaka
4 gałązki kolendry
2 ząbki czosnku
duża cebula
sól
2 małe czerwone cebule
3 pomidory
mała zielona papryka
po szczypcie cynamonu i mielonych goździków
duża szczypta kminku
pół łyżeczki oregano
3 limonki
30 g masła
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
ostra mielona papryka, czerstwa tortilla, łyżka oliwy

Zupa limonkowa - jak przygotować:

Piersi i wątróbki z kurczaka oraz kolendrę myjemy. Czosnek i cebule obieramy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy ząbek czosnku, dużą cebulę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wkładamy piersi kurczaka i gotujemy 20 minut pod przykryciem, dodajemy wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut. Małe cebulki kroimy w cieniutkie plasterki, sparzone pomidory obieramy i siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Drugi ząbek czosnku, cynamon, goździki, kminek i oregano podprażamy na suchej patelni (nie przypalamy!), odstawiamy. Wyjmujemy z wywaru mięso i wątróbki, wywar przecedzamy przez sito, odrobinę wlewamy do podprażonych przypraw, miksujemy i wlewamy do reszty bulionu. Mięso i wątróbki kroimy w paski, odkładamy. Limonki myjemy, jedną kroimy w plasterki, z drugiej wyciskamy sok, trzecią kroimy w cząstki. W garnku rozgrzewamy masło, dusimy na nim cebulki 3 minuty, dodajemy paprykę, dusimy 2 minuty, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy posiekane pomidory, osączoną fasolę i gotujemy, mieszając. Wlewamy bulion i sok z limonki, wkładamy mięso i wątróbkę. Gotujemy 2 minuty, przyprawiamy solą i ostrą papryką.Tortillę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie na złoto. Do bulionówek wkładamy po plasterku limonki, paski tortilli i wlewamy zupę. Podajemy z ćwiartkami limonki.