Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Marynowanie: 10 godzin 
Grillowanie: 5 minut

Wołowina marynowana w winie na grill - składniki:

4 dorodne plastry wołowiny
(rostbef, antrykot lub polędwica)
po 250-300 g każdy
młotkowany czarny pieprz
łyżka ziaren kolorowego pieprzu
500 ml wytrawnego czerwonego wina
główka czosnku
2 gałązki rozmarynu

Wołowina marynowana w winie na grill - jak przygotować:

Mięso delikatnie ugniatamy dłonią, układamy w kamiennym garnku i posypujemy młotkowanym pieprzem oraz ziarnami kolorowego pieprzu.
Zalewamy mięso winem, układamy na nim główkę czosnku pokrojoną w poprzek na grube plastry (bez zdejmowania łusek) i posypujemy całość igiełkami rozmarynu.
Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc.
Wyjmujemy mięso z wina i układamy na grillu, w najmocniej rozgrzanym miejscu. Pieczemy po 3-5 minut z każdej strony (powinno być krwiste). Podajemy z ulubionymi dodatkami, a do kieliszków nalewamy takie samo wino jak to, w którym marynowała się wołowina.