Dla 4 osób
Przygotowanie: 1,5 godz.

Fabadas - hiszpański gulasz z resztek świątecznych wędlin - składniki:

150 g wędzonego boczku
po 200 g szynki i kiełbasy
150 g kaszanki
olej
duża cebula
4 ząbki czosnku
łyżka mielonej słodkiej papryki
papryczka chili
4 liście laurowe
kilka nitek szafranu
600 g namoczonej przez noc dużej fasoli
sól, pieprz, natka

Fabadas - hiszpański gulasz z resztek świątecznych wędlin - jak zrobić:

W dużym garnku szklimy na oleju posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i chili. Dodajemy pokrojony na kawałki boczek i szynkę. Posypujemy papryką, dorzucamy liście laurowe i szafran, przesmażamy. Zalewamy całość wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę oraz fasolę. Zagotowujemy wszystko powoli i gotujemy ok. 60 minut. Po tym czasie fasola powinna zmięknąć. Na koniec dorzucamy kawałki pokrojonej kaszanki, doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe danie posypujemy natką.