Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zapiekanka z czerstwych bułek z szynką i szpinakiem - składniki:

300 g czerstwych bułek (lub innego pieczywa)
100 g szynki lub innej wędliny
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
450 g szpinaku
sól, pieprz
250 g sera mimolette
200 ml śmietany 18-proc.

Zapiekanka z czerstwych bułek z szynką i szpinakiem - jak przygotować:

Bułkę kroimy na grube kromki i smarujemy je z obu stron masłem (możemy je potem pokroić na mniejsze kawałki). Obrany czosnek kroimy w plasterki. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim czosnek, dodajemy szpinak, krótko go przesmażamy i doprawiamy. Szynkę kroimy na kawałki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Przekładamy do niego bułki, szpinak, szynkę i mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy ze śmietaną, zalewamy wierzch zapiekanki. Pieczemy 20 minut w 150 st.