Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Tosty francuskie z resztek ciasta drożdżowego - składniki:

8 kawałków babki
lub ciasta drożdżowego
230 ml mleka (szklanka)
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
100-120 g masła

Tosty francuskie z resztek ciasta drożdżowego - jak przygotować:

W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Do mieszanki wkładamy kawałki czerstwego ciasta i zostawiamy, żeby wchłonęło część mieszanki jajecznej (ale nie za długo, by się nie rozpadły). Przewracamy na drugą stronę i ponownie na chwilę zostawiamy. Na patelni roztapiamy połowę masła. Gdy zacznie skwierczeć, wkładamy 4 kawałki ciasta i smażymy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Ciasto ma być ładnie zrumienione, ale nie spalone. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.Patelnię wycieramy i smażymy resztę ciasta. Podajemy np. z cukrem pudrem,
z owocami i bitą śmietaną lub syropem klonowym.

RADA:
Ciasto można też pokroić na kawałki, ułożyć na grillu i opiec z każdej strony po 2-3 minuty i podać z sosem owocowym oraz lodami waniliowymi.