Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z jajkiem, ziemniakami - składniki:

100 g wędzonego boczku
6 jajek na twardo
400 g świeżych liści młodego szczawiu
3-4 garście listków młodej pokrzywy (zebranych w gumowych rękawiczkach!)
ok.750 g ziemniaków
750 ml mleka
cukier, sól
4 łyżki masła
8 łyżek kwaśnej śmietany 22-proc.

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z jajkiem, ziemniakami - jak przygotować:

Boczek kroimy w słupki, smażymy na rumiano na suchej patelni, odstawiamy. Ugotowane na twardo jajka obieramy. Przebieramy szczaw, usuwamy ogonki, liście myjemy, osuszamy i siekamy. Pokrzywę myjemy i siekamy w gumowych rękawiczkach. Ziemniaki obieramy, myjemy,kroimy w kostkę. Liście zalewamy litrem wody, zagotowujemy i dodajemy ziemniaki. Gotujemy 15 minut. Mleko gotujemy w drugim garnku, wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i cukrem, dodajemy masło i smażony boczek, zagotowujemy. Zupę podajemy z jajkami na twardo przekrojonymi na w plasterki oraz śmietaną.