Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Sernik bez spodu - składniki:

rodzinki wg uznania
500 g twarogu
2 gotowane ziemniaki 
100 g masła plus do wysmarowania formy
4 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka maki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
tarta bułka do formy

Sernik bez spodu - jak przygotować:

Rodzynki moczymy. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami. Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy startą skórkę cytrynową oraz roztopione masło. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i proszek - miksujemy, żeby nie było grudek. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 
Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladowa.