1. Majonezowy z rzodkiewkami

Przygotowanie: 15 minut

100 g posiekanej dymki (lub szalotki)
100 g rzodkiewek
300 g majonezu
4 łyżki białego wytrawnego wina
4 łyżki posiekanej natki
sól, pieprz

Majonezowy z rzodkiewkami - jak przygotować:

Cebulki bardzo drobno siekamy. Umyte, osuszone rzodkiewki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą z lodem i odstawiamy na 10 minut. Osączamy i mieszamy z cebulą, majonezem, winem i natką. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos podajemy do zimnych mięs, surowych warzyw lub pieczywa.

2. Angielski cumberland

Przygotowanie: ok. 15 minut

320 g żurawiny do mięs (ze słoiczka)
320 g dżemu z czarnej porzeczki
20 g świeżo startego chrzanu
łyżka musztardy
30 ml wytrawnego czerwonego wina
20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
otarta skórka i sok z cytryny
ostra i słodka papryka
sól, pieprz

Angielski cumberland - jak przygotować:

Żurawinę i dżem porzeczkowy miksujemy na jednolity krem. Dodajemy odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku obiema paprykami, solą i pieprzem oraz resztą przypraw. Cumberland to doskonały sos do pasztetów i wędlin.

3. Chrzanowy z kurkumą

Przygotowanie: 10 minut

250 ml śmietany 30-proc.
1-2 łyżki soku z cytryny
200 g świeżo startego chrzanu
pół łyżeczki mielonej kurkumy
sól, cukier

Chrzanowy z kurkumą - jak przyrządzić:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z sokiem cytryny i kurkumą. Chrzan doprawiamy cukrem i solą, dodajemy do śmietany, mieszamy. Do pasztetów i mięsnych galaret.

4. Tatarski z kaparami

Przygotowanie: 15 minut

240 ml majonezu
2-3 łyżki gęstego greckiego jogurtu
po 2 łyżeczki gładkiej musztardy (np. miodowej) i świeżo startego chrzanu
pół cebuli
5-6 małych korniszonów (albo 2 duże)
2-3 łyżki kaparów (lub pół szklanki posiekanych marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek)
łyżka posiekanego koperku (lub szczypioru)
łyżeczka miodu
1-2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

Tatarski z kaparami - jak przyrządzić:

Cebulę, ogórki i kapary siekamy. Majonez mieszamy z musztardą, chrzanem i jogurtem (sos będzie nieco rzadszy i łagodniejszy). Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy. Doprawiamy do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.