Na 12 porcji
Przygotowanie: 3 godziny 30 minut

Pasztet wieprzowo-drobiowy - składniki:

udziec indyka (ok. 1300 g)
golonka wieprzowa (ok. 1300 g)
marchew
pietruszka
1/2 małego selera
3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
garść pestek dyni
czerstwa kajzerka
120 ml mleka
200 g słoniny
2 cebule
5 jajek
1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
smalec do formy
200 g tłustego wędzonego boczku

Pasztet wieprzowo-drobiowy - jak przygotować:

Do dużego garnka wkładamy udziec i golonkę, oczyszczone warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zimną wodą, wsypujemy łyżeczkę soli, gotujemy, aż mięso będzie miękkie (ok. 2 godzin). Mięso i warzywa wyjmujemy, studzimy, wywar zachowujemy. Kajzerkę moczymy w mleku. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni, wrzucamy posiekane cebule, rumienimy. Ostudzone mięso z indyka i golonki oddzielamy od kości, mielemy w maszynce, dodając podsmażoną cebulę, ostudzone warzywa, pestki dyni oraz odciśniętą kajzerkę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dwie keksówki smarujemy smalcem. Nakładamy masę, wyrównujemy i uklepujemy. Pieczemy ok. 70 minut w 180 st. Wierzch pasztetu możemy udekorować pestkami dyni.