1. Pasta z jajek na twardo

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

8 jajek na twardo
łyżka majonezu
łyżka chrzanu
łyżka siekanego szczypiorku
sól, pieprz

Pasta z jajek na twardo - jak zrobić:

Jajka obieramy, siekamy. Dodajemy majonez, chrzan i szczypiorku. Doprawiamy do smaku. Podajemy do chleba, faszerujemy nią świeżego wydrążonego ogórka, pomidora lub paprykę.

 

2. Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

szklanka rzeżuchy
4 jajka na twardo
3 duże ziemniaki
litr bulionu warzywnego
łyżka masła
4 łyżki śmietany
sól

Zupa z rzeżuchy z jajkiem na twardo - jak zrobić:

Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy masło i gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy rzeżuchę. Gdy całość lekko przestygnie, miksujemy, zagotowujemy, dodajemy śmietanę i sól. Jajka kroimy w kostkę. Zupę dekorujemy jajkami oraz listkami rzeżuchy.

3. Jajka na twardo w cieście chlebowym

Dla 4 osób
Przygotowanie i oczekiwanie: 2 godziny

8 jajek na twardo
8 plastrów szynki
15 g drożdży, łyżeczka cukru
350 g mąki i 50 g otrębów pszennych
łyżeczka soli, łyżka oliwy, pęczek rukoli

Jajka na twardo w cieście chlebowym - jak zrobić:

Drożdże i cukier rozpuszczamy w 200 ml wody. Dodajemy mąkę, otręby oraz sól i wyrabiamy ręką gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto dzielimy na 8 części i lekko rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Na każdym plastrze szynki układamy rukolę, zawijamy w to jajko, a następnie całość w ciasto. Brzegi dokładnie zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy 20-25 minut w 200 st.