Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - składniki:

4 jajka
duży ogórek
400 g kukurydzy z puszki
1/3 pęczka szczypiorku
200 g surimi
Dressing:
3 łyżki majonezu
łyżeczka keczupy
25 ml koniaku
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz

Sałatka wiosenna z kukurydzą i surimi - jak przygotować:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy. Surimi kroimy w kostkę.
W 4 szklaneczkach układamy warstwami: surimi, kukurydza, ogórek, jajko, nieco szczypiorku, następnie znów surimi i kukurydza. Porcje sałatki dekorujemy szczypiorkiem i np. dekoracyjnie zwiniętymi, cienkimi paskami ogórka.
Z majonezu, keczupu, koniaku i soku z limonki robimy dressing. Sos doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dorzucamy do niego resztę posiekanego szczypiorku, mieszamy. Podajemy do sałatki.