Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut plus noc na marynowanie

Pieczony rostbef - składniki:

1 kg rostbefu
500 ml wytrawnego czerwonego wina
łyżka oliwy
łyżka masła
sól, pieprz

Pieczony rostbef - jak zrobić:

Oczyszczone, umyte i osuszone mięso marynujemy – wkładamy je do plastikowej torebki, zalewamy winem, zamykamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki.
Wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Na dużym ogniu obsmażamy rostbef 2-3 min z każdej strony.
Zawartość patelni przekładamy do brytfanny. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 25 min. Upieczone mięso wyjmujemy na deskę, odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy pokrojone w cienkie plasterki (powinno być różowe w środku), z dodatkiem zimnych sosów i świeżym pieczywem oraz sałatą.