Na 10-12 porcji
Przygotowanie i chłodzenie: 100 minut

Mazurek figowy - składniki:

Ciasto:
250 g mąki krupczatki
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Masa:
1 l mleka
250 g cukru
250 g fig
łyżka masła
Dekoracja:
bakalie

Mazurek figowy - jak przygotować:

Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 st.. Mleko gotujemy z cukrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy drobno posiekane figi i masło. Całość zagotowujemy, a po przestudzeniu rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Dekorujemy bakaliami.