Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Jaskółcze gniazda - śląskie rolady - składniki:

6 jajek
600 g schabu
6 plastrów wędzonego boczku
łyżka musztardy
łyżka przecieru pomidorowego
średnia cebula
60 g smalcu
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz
natka

Jaskółcze gniazda - śląskie rolady - jak zrobić:

Jajka gotujemy na twardo. Schab myjemy, osuszamy, kroimy na 6 plastrów. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy i smarujemy musztardą. Na każdy plaster schabu układamy plaster boczku, boczek smarujemy przecierem pomidorowym. Cebulę obieramy, drobno siekamy, układamy na plastrach boczku, a na nią jajko. Całość owijamy schabem i obwiązujemy nicią kuchenną. Powstałe rolady obsmażamy ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu i przykładamy do ronda. Dodajemy przyprawy, skrapiamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 50 minut, uzupełniając sos wodą. Pod koniec duszenia posypujemy mięso natką. Podajemy np. z kluskami śląskimi.