Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 60 minut

Babeczki kokosowe z twarogiem - składniki:

150 g miękkiego masła plus do foremek
250 g cukru pudru
2 laski wanilii
4 jajka
500 g twarogu
200 g mąki semoliny (do kupienia w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością) plus pszenna do foremek
łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z pomarańczy
60 g wiórków kokosowych

Babeczki kokosowe z twarogiem - jak przygotować:

Ucieramy masło z cukrem pudrem i ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii. Gdy powstanie kremowa masa, kolejno dodajemy żółtka, stale ucierając, a potem, porcjami, twaróg. Przesiewamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i po łyżce wsypujemy do masy. Następnie, cienką strużką, wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy, dokładnie mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe oraz drobno startą skórkę z pomarańczy. Ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy je z masą. Wlewamy ciasto do 8-10 foremek na babeczki wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy 35 minut na złoty kolor w 175 st.