Na formę o średnicy 24-26 cm
Przygotowanie: 3 godziny
Oczekiwanie: 6 godzin

Marcinek - składniki:

Ciasto:
200 g kwaśnej śmietany 18-proc.
łyżeczka sody
2 jajka
2 żółtka
200 g masła
200 g cukru
1 kg mąki
Krem:
litr śmietanki 30-proc.
800 ml śmietany 18-proc.
sok z jednej cytryny
200 g cukru

Marcinek - jak zrobić:

Na ciasto śmietanę mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość prawie o połowę. Do drugiej miski wbijamy jajka i żółtka. W trzeciej ucieramy miękkie masło z cukrem na białą masę. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty. Następnie do masy wsypujemy mąkę, początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. Ciasto dzielimy na ok. 30 kuleczek i każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy 24-26 cm. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia 5-10 minut w 160-170 st.
Na krem ubijamy obie śmietany z sokiem z cytryny, dodajemy stopniowo cukier. Na upieczone wcześniej placki (zostawiamy 3-4 do dekoracji) nakładamy po 2-3-mm warstwie kremu. Nie dociskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią także boki. Ciasto odstawiamy na 2 godziny, a następnie wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy boki ciasta zmielonymi na drobny proszek kilkoma odłożonymi wcześniej placuszkami. Wierzch możemy delikatnie posypać kakao.