Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Biała kiełbasa pieczona z ziołami - składniki:

1 kg parzonej białej kiełbasy
mały pęczek młodej pietruszki 
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
po 1/2 łyżeczki suszonego oregano
bazylii i świeżo zmielonego pieprzu 
główka czosnku
po 3 gałązki tymianku i majeranku 
gałązka rozmarynu

Biała kiełbasa pieczona z ziołami - jak przygotować:

Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do?dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180 st., aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.