Mazurek czekoladowy z bakaliami

Dla 10-12 osób
Przygotowanie i chłodzenie ciasta: 3 godziny

Mazurek czekoladowy z bakaliami - składniki:

Ciasto:
250 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
180 g zimnego masła plus do formy
2 żółtka
Masa:
4 jajka
250 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
120 g mąki
120 g grubo posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
100 g rodzynek
ulubione bakalie do dekoracji

Mazurek czekoladowy z bakaliami - jak zrobić:

Na ciasto mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól, masło, siekamy szerokim nożem na piasek. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy, owijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15 minut w 180 st.
Na masę ucieramy do białości jajka z cukrem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Powoli, nie przerywając ucierania, wlewamy przestudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, ucieramy dalej mikserem nastawionym na najniższe obroty, powoli wsypując mąkę. Dodajemy rodzynki i orzechy lub migdały, mieszamy. Masę rozprowadzamy na cieście, pieczemy 20 minut. Gdy przestygnie, dekorujemy.

Mazurek z konfiturą różaną i białą czekoladą

Mazurek z konfiturą różanąMazurek z konfiturą różaną Marcin Kiełbiewski

Dla 10-12 osób
Przygotowanie i chłodzenie ciasta: 2 godziny

Mazurek z konfiturą różaną i białą czekoladą - składniki:

Ciasto:
350 g mąki
80 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
sól
Masa różana:
200 g białej czekolady
2 łyżki masła
200 g konfitury różanej
kilka łyżek syropu z płatków róży
migdały
kandyzowana skórka pomarańczowa
kawałek gorzkiej czekolady
listki mięty lub melisy

Mazurek z konfiturą różaną i białą czekoladą - jak zrobić:

Z mąki, cukru, startego na wiórki masła i żółtek zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię do żywności, chłodzimy godzinę w lodówce. Dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na prostokąty. Kładziemy na wyłożonej pergaminem blasze, pieczemy 20 minut w 180 st. na jasnozłoty kolor. Robimy masę: czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. 2/3 masy rozsmarowujemy na upieczonych, przestudzonych kawałkach kruchego ciasta. Gdy polewa zastygnie, smarujemy mazurki konfiturą. Resztę masy czekoladowej ponownie topimy i dekorujemy oba ciasta, tworząc np. kratkę. Następnie polewamy mazurki smużkami syropu. Zanim czekolada zastygnie, ozdabiamy – według uznania – migdałami, skórką, listkami ziół, tartą czekoladą.