Dla 4 osoby
Przygotowanie: 50 minut

Barszcz biały - składniki:

150 g wędzonego boczku
zmiażdżony czosnek
cebula
2 marchewki
2 pietruszki
por
1/2 małego selera 
2 podwędzane kiełbaski
3 suszone grzyby
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
800 ml zakwasu pszennego (domowego lub z „butelki”)
80 ml śmietany

Barszcz biały - jak przygotować:

Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy w garnku o grubym dnie, dodajemy czosnek, obraną i opaloną nad ogniem cebulę, umyte i pokrojone warzywa oraz kiełbasy. Zalewamy 1 i 1/2 litra wody, gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie odcedzamy wywar, kiełbaski odkładamy.
Do wywaru dodajemy zakwas, zagotowujemy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem.
Odlewamy chochlę zupy do kubka, dodajemy śmietanę, mieszamy, wlewamy do zupy.
Barszcz podajemy z jajkiem i plasterkami podsmażonej kiełbasy.